De Wijngaarden

Onze wijngaarden liggen vlakbij het dorp El Molar in het  DO Montsant gebied. De DO Montsant beslaat slechts 1800 km² en ligt als een hoefijzer om zijn grote broer  de DOQ Priorat heen. De Priorat is één van de twee D.O.Q. gebieden in Spanje, hier worden topkwaliteit wijnen gemaakt. De bekendste wijnmakers/bodega’s van Spanje hebben er wijngaard.

Onze wijnen voldoen aan de  kwalificaties van de DO Montsant,  daarom dragen we het zegel van de Do Montsant met trots.

 

 

Garnacha, Carinena, Syrah en Cabernet Sauvignon zijn de druivenrassen die we hebben aangeplant

Panaal is de naam van de grondsoort in het Catalaans.

in leemachtige klei met 38 % kalk in de grond. Wij hebben geen water, dus kunnen we onze planten geen extra water geven als het droog is, al het water voor de planten komt dus uit de lucht vallen. Gelukkig is een van de mooie eigenschappen van deze grondsoort dat het water opneemt als een spons en het goed vasthoudt. Per jaar valt er bij ons ongeveer tussen de 450 tot 550 mm regen.

 

Carinena geplant in 1972, oude druiven, geen water dus lage opbrengsten.

 

 

 

 

De druiven moeten in de warme zomermaanden overleven ondanks een gebrek vaak aan water. Dat houdt in dat de trossen klein zijn en de druiven geconcentreerd. Dit maakt een wijn ook boordevol kleur, complexiteit en  smaaknuances. De leeftijd van onze druivenstokken lopen uiteen van 10 tot 45 jaar oud.

Elk jaar is het weer een uitdaging om de beste druiven te verkrijgen. Het is veel werk; snoeien, mesten, cultiveren, uitdunnen, de scheuten en blaadjes reguleren, alles wéér nalopen, gaat het regen of toch niet…. Dit alles met maar één doel namelijk, een mooie wijn!

 

 

We zitten in mild mediterraans klimaat, de middellandse zee is hemelsbreed slechts 20 km verwijderd van onze wijngaarden. We zijn beschermd door de omliggende bergen, maar in de september en oktober maanden

Condensatie op de druiven

gaan de temperaturen in de nacht omlaag. Dat geeft een mooie afrijping aan de druiven.

 

 

 

 

 

Sira by Somsis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finca Somsis met het Siurana dal op de achtergrond