Calcots = lente-ui

Gedurende de winter maanden in Catalunya eten alle Catalaaanen en het liefst bij hun finca-huisje van een een of ander familielid Calcots.

Calcots is te vergelijken met een lenteui maar dan in de xxl versie. Tijdens de kweek worden ze er tussentijds eruitgehaald en er weer in gepoot, daardoor wordt het witte gedeelte van deze ui langer en dik.

Het liefst zo dik mogelijk, en op de bbq natuurlijk, of op de grond zoals de Catalanen het doen, met een copa cava natuurlijk 🙂

Het hout van de bbq bestaat uit snoeisel van wijnplanten voor de extra smaak. Je laat ze helemaal zwart worden en hoor ze sissen in het vuur op het rek, dan gaan ze goed.

Nog even nawarmen in kranten en in voorverwarmde oude Spaanse dakpannen om ze wat na te garen.

Je pakt de calsots bij de kont en trek er langzaam aan, de buitenste laag gaat eraf en het maagdelijke witte ui blijft over. Even dopen in de Romesco sauce en als een haring naar binnen laten glijden.

Lekker met Spaans lamsvlees en Somsis selecciòn Tinto!

 

Jacqueline, en zwarte handen onvermijdelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *